Veelgestelde vragen

Kunnen we ook zelf trouwringen ontwerpen?

Ja natuurlijk, jullie kunnen ook met eigen ideeën komen. Jullie kunnen een schets of foto meenemen, om aan te geven hoe jullie de trouwringen willen hebben of jullie leggen uit wat je in gedachten hebt en vervolgens maak ik een ontwerp. Dat maakt jullie trouwringen speciaal en uniek. Vaak worden ook voorbeeldringen als uitgangspunt genomen voor jullie eigen ontwerp. Als goudsmid/edelsmid /juwelier kan ik in principe elke gewenste trouwring verwezenlijken. Ook heb ik verschillende maten diamanten in huis, zodat je kunt kijken welke diamant het beste bij je trouwring past. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat zijn de prijzen van de trouwringen?

Ik heb de prijzen van de trouwringen niet op de website gezet, omdat deze kunnen wijzigen, vanwege de wisselende goudprijzen. Als jullie de prijzen willen weten kunnen jullie een mailtje sturen met de nummers van de trouwringen die jullie mooi vinden. Bijvoorbeeld T1, Tr1 enz. Ik zal dan zo snel mogelijk de prijzen naar jullie doormailen. Dus schroom niet en mail mij maar gerust.

Zijn de trouwringen betaalbaar?

Ja, mijn trouwringen zijn betaalbaar omdat ik geen winkel en personeel heb, maar alleen een atelier aan huis. Omdat ik ook geen fabrieksringen maak, heb ik ook geen dure advertentiecampagnes nodig. Vaak wordt gedacht dat trouwringen bij een edelsmid/goudsmid juist duurder zijn dan bij een juwelier. Dat is dus niet zo, bij mij zijn de trouwringen goedkoper. Jullie kunnen een gunstige en eerlijke prijs verwachten. Ik maak altijd eerst een prijsopgave/offerte, dus jullie kunnen rustig bekijken of de prijs binnen jullie budget valt. Zo komen jullie nooit voor verrassingen te staan.

Naam of tekst aan de buitenkant van de trouwringen?

Trouwringen met tekens

T16 – De graveerde chinese tekens stellen hun namen voor, dit maakt het heel persoonlijk

Jullie kunnen elke tekst aan de buitenkant van jullie trouwringen laten plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld elkaars naam zijn (kan ook in eigen handschrift), een gedicht, een verhaaltje, een tekening, in principe kan alles aan de buitenkant van jullie trouwringen geplaatst worden. Dit gebeurt met behulp van laser; jullie kunnen zelfs de diepte zelf bepalen.

 

 

 

Hoe worden onze vingerafdrukken in de trouwringen gemaakt?

De trouwringen zijn iets afgerond, met elkaars vingerafdruk

Tv7 – De trouwringen zijn iets afgerond, met elkaars vingerafdruk

Eerst wordt jullie vingerafdruk met inkt op papier gezet. Vervolgens graveer ik de vingerafdruk heel diep en nauwkeurig na in het goud, op de 100ste mm nauwkeurig. Dit is de beste manier, omdat ik de vingerafdruk heel diep in het goud graveer. Het slijt er daarom je hele leven niet uit. Een andere manier is een lasertechniek; deze pas ik niet toe, omdat dit te oppervlakkig is en binnen enkele jaren eruit gesleten is. Ik ben de enige edelsmid/goudsmid die het op de goede manier doet, namelijk met de hand, heel diep in het goud.

 

 

 

Welke materialen zijn het meest geschikt voor trouwringen?

Goud is het meest populaire edelmetaal voor trouwringen en verlovingsringen. Goud is een mooi en sterk edelmetaal. Jullie kunnen kiezen uit geelgoud, roségoud, roodgoud en witgoud. Witgoud is in drie verschillende kleuren te verkrijgen, nl:

  • Witgoud met een Nikkel legering, dit geeft een mooie zachte champagnekleur (heel bijzonder)
  • Witgoud met een Palladium legering, dit geeft een koele en meer zakelijke uitstraling
  • Witgoud, gerhodineerd, d.w.z met een Rhodium laagje, dit geeft een witte uitstraling

Platina: een edelmetaal met een grijswitte uitstraling.

Titanium en edelstaal zijn minder geschikt voor trouwringen, omdat deze later noot meer groter of kleiner gemaakt kunnen worden.

Zilver is een goedkopere oplossing en fijn als je kosten wil besparen. Het nadeel is dat zilver een zacht materiaal is en erg kwetsbaar is. Het beschadigt redelijk snel. Dus is het minder geschikt voor een ring die je je hele leven gaat dragen.

Omdat ik alle trouwringen in eigen atelier smeed is het prettig om ruim voor jullie huwelijk een vrijblijvende afspraak te maken; het liefst 6 maanden voordat jullie gaan trouwen. In overleg kan het natuurlijk ook korter voor jullie huwelijk.

Exclusieve trouwringen?

Ja, dat is echt mijn streven. Jullie moeten het gevoel hebben dat jullie echt dè meest bijzondere trouwringen hebben uitgekozen, die je maar kunt krijgen. Ik vind het fijn als ik daar een steentje in mag bijdragen. Het is geweldig om zo’n mooie trouwringen te kunnen en mogen maken; dat is alleen maar positieve energie. Helemaal super is het als jullie ook zo enthousiast zijn. Daar doe je het voor. Ik vind het geweldig als jullie zelf ideeën hebben en mocht je niet zo creatief zijn dan zal ik mijn uiterste best doen om voor jullie zo origineel mogelijke trouwringen te ontwerpen en maken.

Welk gehalte goud is het meest geschikt voor trouwringen?

Jullie hebben de keuze uit 14 of 18 karaat goud. 24 Karaat is puur goud, maar omdat goud een zacht materiaal is wordt het gelegeerd met andere metalen, zodat het harder wordt. In Nederland en België wordt het meest gekozen voor 14 karaat, voornamelijk omdat vooral bij geel goud 18 karaat een te gelige kleur heeft. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. 14 Karaat is ook harder dan 18 karaat (omdat er in verhouding minder goud in zit). In zuidelijke landen worden meer 18 karaat sieraden gekozen.

Kun je ook eigen goud gebruiken voor de trouwringen?

Eigen goud kan ik ook verwerken in de nieuwe ringen. Vaak heeft het goud een hoge emotionele waarde en is het mooi als dat goud ook weer hergebruikt wordt voor jullie trouwringen. Dat geeft aan jullie ringen nog een extra waarde, gevoel. Het ingeleverde goud wordt dan verrekend met de prijs van jullie ringen.

Aan welke hand draag je je trouwring?

Al eeuwenlang schuiven mannen dus een trouwring rond de vinger van hun bruid. Veel stelletjes stappen samen naar een juwelier, goudsmid of edelsmid op zoek naar de meest geschikte trouwringen. Welke man en vrouw elkaar ooit de allereerste trouwring over de vinger schoven, en waar en wanneer dat gebeurde, is historisch niet meer te achterhalen. Bij de oude Romeinen werd voor het feitelijke huwelijk al een ring gedragen als een soort handgift, een bewijs van de toekomstige partner. De ring als formaliteit. De ring niet dragen of uitdoen stond gelijk met ontrouw. In het oude Rome gaven beide echtgenoten elkaar een metalen ring om hun huwelijk te bezegelen. In de mythologie van die tijd was de ring het symbool van de levensloop en van de eeuwigheid. Pas in het Christelijke tijdperk zou goud het ijzer vervangen. De kerk stelde de ring als christelijk symbool van trouw aan het sacrament van het huwelijk.

“Toon mij uw trouwring en ik zal u zeggen of u katholiek of protestant bent”. Onzin? Toch niet. Het dragen van de trouwring heeft door de eeuwen heen geleid tot streekgebonden of religie-gebonden gewoonten. In Frankrijk, Schotland, Zweden of Italië wordt de trouwring aan de ringvinger van de linkerhand gedragen. Vermoed wordt dat die keuze ooit gemaakt werd omdat het menselijk hart, de plek van de liefde en de trouw, het dichtst bij de linkerhand ligt. In Vlaanderen blijkt de situatie extra ingewikkeld. In West- en Oost-Vlaanderen draagt men de trouwring links, in Antwerpen en Brabant rechts en in Limburg is er een mix. Waarom precies? Andere richtlijnen allicht vanuit de vroegere kerkprovincies. In Nederland dragen katholieken hun verlovingsring rechts en hun trouwring links. Bij protestanten is het net omgekeerd. Let wel: dit geldt alleen voor de oudere bevolking. Bij de jeugd is die keuze veel minder consequent.

Wat is de geschiedenis van de trouwringen?

De geschiedenis van de trouwring is mysterieus en begon aan de weelderige oevers van de Nijl bij de oude Egyptenaren. De trouwring is een eeuwige cirkel, een symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd heeft de trouwring geen begin of eind. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor en tegenspoed. Het opening in de ring heeft een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager. De oude Egyptenaren dachten dat vanuit de ringvinger van de linkerhand de ‘Vena Amoris’ (de ader van liefde) rechtstreeks naar het hart liep. Sommige mensen dragen daarom nog steeds hun trouwring aan de linker ringvinger. De trouwring symboliseert een oneindige cirkel. De “ring” van de eeuwige liefde. Vroeger kocht de man de trouwring voor zijn aanstaande vrouw. Dit was nou eenmaal de traditie. Inmiddels zijn de tijden veranderd en is het uitzoeken van trouwringen een persoonlijk moment voor het aanstaande bruidspaar geworden. Een speciale gelegenheid ter voorbereiding van jullie grote dag! Trouwringen hebben een grote symbolische waarde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het uitwisselen van trouwringen al eeuwen deel uit maakt van de huwelijksvoltrekking.

De Nederlandse traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we geërfd van de Romeinen. De man gaf zijn vrouw bij het trouwen een trouwring als officiële belofte van trouw. Daarnaast was het een duidelijk statement dat man en vrouw aan elkaar zijn verbonden en dus niet meer vrij zijn. De trouwring was vroeger een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. Hij zocht de ring uit en gaf hem aan zijn vrouw. Vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen. Later werd de verlovingsring geïntroduceerd. Van oudsher werd het huwelijksaanzoek altijd door de man gedaan en die zorgde ook voor de verlovingsring. De verlovingsring bevatte meestal een diamant. Bij de huwelijksplechtigheid werd daar dan een gladde gouden trouwring bij geschoven. Oorspronkelijk waren de trouwringen dan ook veel eenvoudiger dan de verlovingsringen. Een verlovingsring draag je volgens de etiquette aan de ringvinger van de linkerhand. Bij het trouwen gaat de ring dan naar de ringvinger van de rechterhand en wordt daar een gladde trouwring bij geschoven. Rooms-katholieken doen het precies andersom. Bij het traditionele aanzoek hoort uiteraard een ring, maar dit is al tientallen jaren geen must meer. Een aanzoek zonder ring kan dus prima. Wil je wel als een ware romanticus met een ring met diamant bij de edelsmid goudsmid of juwelier kopen, kun je er ook voor kiezen om één ring voor zowel verloving als huwelijk te kopen. Let er in dat geval wel op of de ring ook bij jezelf past, aangezien je er later zelf waarschijnlijk ook een zult dragen.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten